Naar inhoud
Recent nieuws

Het rampenplan wordt afgekondigd, wat nu?!

simulatie opvang ramp

Stel u voor: Tijdens onderhoudswerken op het Gouden Kruispunt wordt een gasleiding geraakt met een enorme ontploffing tot gevolg. Er vallen verschillende doden en gewonden en het Gouden Kruispunt moet worden ontruimd. 

Of: Door een wolkbreuk met een stevige windhoos stort het dak van het woonzorgcentrum Dommelhof in. Er vallen minstens 14 gewonden en 6 personen zijn vermist. Door de overvloedige regenval moet een groot deel van de inwoners van de Halensebaan gedwongen hun woning verlaten.

 

In beide gevallen is de kans reëel dat het gemeentelijk rampenplan wordt afgekondigd. Maar hoe verloopt die procedure? Wie wordt er ingeschakeld? En hoe groot kan uw rol, als inwoner, hier zijn? Niet zo groot denkt u? Wel, daar zou u wel eens verkeerd in kunnen zijn.

 
Wanneer het rampenplan wordt afgekondigd, worden licht gewonden en hun verwanten vervoerd naar opvangcentra. Op deze manier kunnen professionele hulpverleners (Rode Kruis, politie, brandweer, ambulanciers, civiele bescherming,..) zich ten volle concentreren op de gebeurtenissen op de plaats van het gebeuren. In Tielt-Winge werden de sporthal ’t Solveld en het gemeenschapscentrum De Maere vastgelegd als opvangcentrum. Gekwetsten en verwanten worden er opgevangen met een warm deken, een hartige babbel, een heerlijke kop koffie en - niet in het minst - een luisterend oor.


Wel, de gemeente en het OCMW van Tielt-Winge zijn op zoek naar mensen die ons hierbij willen helpen. Inwoners uit onze gemeente die we kunnen opbiepen om een handje toe te steken en hulp te bieden aan mensen in nood wanneer dit nodig blijkt. Mensen die net een nare gebeurtenis hebben gezien, gehoord of meegemaakt kunnen alle hulp gebruiken. Helpende handen zijn van harte welkom, dus ook die van u.


Indien u geïnteresseerd bent om deel uit te maken van ons geëngageerd team, kan u dit aan een baliemedewerker (Elke of Lies) melden op het nummer 016 63 40 03 en u zal - volledig vrijblijvend - uitgenodigd worden voor een infovergadering. Pas na deze vergadering (waar alles concreet wordt toegelicht) hoeft u te beslissen of u ons team wil versterken. Nadien zullen we 1x per jaar samenkomen om de gemaakte afspraken wat op te frissen.

We rekenen op u!

Datum van het bericht: zondag 01 november 2015