Naar inhoud
Recent nieuws

150 euro korting voor een energiezuinige koelkast of wasmachine

We merken het allemaal: de energieprijzen stijgen als nooit tevoren. De kosten voor gas, elektriciteit of andere energiebronnen nemen een steeds grotere hap uit ons budget. Zuinig omgaan met energie is dus de boodschap!

Indien uw koelkast of wasmachine aan vervanging toe is, koop je best een toestel met energielabel A, de zuinigste in zijn soort. Grotere energieverbruikers zijn wellicht goedkoper maar dat is buiten de kortingsbon van uw distributiebeheerder gerekend.
Je krijgt maar liefst 150 euro directe korting als beschermde afnemer bij aankoop van een nieuwe wasmachine AAC (of beter) of een nieuwe koelkast met energielabel A+, A++ of A+++. Een korting die kan tellen…

Vergelijking met oudere toestellen
Een koelkast van 15 jaar of ouder draagt meestal een D-label. De toestellen van vandaag (met label A,A+ of A++) verbruiken een pak minder. Uit onderzoek is gebleken dat een koelkast met label A jaarlijks ongeveer 61 euro minder elektriciteit verbruikt. Dit is niet enkel goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Ook het energieverbruik van de huidige wasmachines is de laatste jaren sterk verminderd. Een 18 jaar oude wasmachine kan jaarlijks zo’n 73 euro meer kosten aan water en energie in vergelijking met een energiezuinige wasmachine met label AAA.

Wie heeft hier recht op?
Deze korting kan enkel worden toegekend aan ‘beschermde afnemers’, zoals leeflooncliënten, bejaarden die genieten van een gewaarborgd inkomen, mensen die een inkomensvervangende tegemoetkoming personen met een handicap genieten,.. enzoverder. Een volledig overzicht van de 12 categorieën is steeds op te vragen bij de sociale dienst van het OCMW op het nummer 016 63 40 03. Deze lijst is eveneens consulteerbaar op de site van uw netwerkbeheerder Infrax, waar ook het aanvraagformulier voor de kortingsbon kan bekomen worden.

Waar kan de kortingbon omgeruild worden?
Heel wat handelszaken aanvaarden de kortingbon bij de aankoop van een AAA wasmachine of een A+ of A++ koelkast. Een aantal handelaars neemt echter niet deel aan de actie. Als beschermde afnemer kunt u best op voorhand aan de verkoper vragen of de kortingbon in zijn handelszaak kan worden omgeruild, zodat u aan de kassa niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Een aantal handelaars heeft ervoor gekozen om een herkenbare sticker aan de ingang van de winkel te kleven. Hier kunt u dus zeker terecht met uw kortingbon!

Meer info?
Indien u nog vragen heeft omtrent deze actie, kunt u best contact opnemen met de sociale dienst van het OCMW op het nummer 016 63 40 03. U vraagt naar de maatschappelijk werker van uw deelgemeente en wij verbinden u meteen door.

Datum van het bericht: zondag 24 augustus 2014